05 Ιουνίου 2024

Αγγελος Χάγιος: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι στρατευμένη κατά του καπιταλισμού

Συνέντευξη στον ρ/σ 99 fm «ΣΤΟ ΝΗΣΙ»

«Δεν μας συγκινούν η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός ο μηχανισμός που επιβάλει μνημόνια στους λαούς και τώρα κηρύσσει τον πόλεμο στους ανταγωνιστές των αστικών τάξεων της Ευρώπης. Δεν μας συγκινεί όλη η πολιτική κουλτούρα και λειτουργία με τα σκάνδαλα και την διαφθορά που καταγράφονται σε ανώτατο επίπεδο» σημείωσε ο Άγγελος Χάγιος υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον συνδυασμό ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία, στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη», λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία, σημείωσε, υπηρετεί τον στόχο να υπάρξει μαζικό λαϊκό κίνημα, να υπάρξει Αριστερά – δύναμη καταδίκης ώστε να μπορέσει ο λαό να κοντράρει την Ε.Ε. της φτώχειας, των παλιών και νέων μνημονίων και του πολέμου. Κατηγόρησε την Ε.Ε. αλλά και τις κυβερνήσεις για τους χιλιάδες θανάτους προσφύγων στα σύνορα των κρατών μελών της.

Στην συνέχεια το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς τόνισε πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι στρατευμένη κατά του καπιταλισμού και του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας που εφαρμόζει τις πολιτικές που έχουν επιβάλει η Ε.Ε. και η Ελληνικής αστική τάξη και πρόσθεσε: «δεν έχουμε καμία λαγνεία και καμία εξάρτηση από τον κοινοβουλευτικό δρόμο. Αλλά αξιοποιούμε τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος σε αυτό το επίπεδο προκειμένου να υπάρξει συνολική αντίσταση σε αυτή την αντεργατική, αντιλαϊκή, φιλοπόλεμη πολιτική. Ταυτόχρονα επιδιώκουμε να υπάρξει ένας εναλλακτικός αριστερός – κομμουνιστικός δρόμος. Ένα δρόμο που τον έχουμε διδαχθεί εμείς στον τόπο μας.

Ότι κερδίσαμε σε αυτό τον τόπο, πότε δεν το κερδίσαμε με τον κοινοβουλευτικό δρόμο, δεν το κερδίσαμε ούτε με κυβερνήσεις (κατ’ όνομα) της Αριστεράς, όπως ήταν οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε το ΚΚΕ κατά καιρούς. Ότι κέρδισε ο λαός και η εργατική τάξη της χώρας μας το κέρδισε με την ΕΑΜική αντίσταση, το Δημοκρατικό Στρατό, την Ιουλιανή εργατική εξέγερση πριν την δικτατορία, το Πολυτεχνείο και τους μεταπολιτευτικούς λαϊκούς αγώνες. Σήμερα αυτή την αλήθεια την υπογράφει ο Παλαιστινιακός λαός με το αίμα των παιδιών του».

Αναφερόμενος στο παγκόσμιο φοιτητικό κίνημα στήριξης του Παλαιστινιακού λαού τόνισε πως το ρεύμα αυτό δείχνει πως μπορούν να υπάρξουν αγώνες ανατρεπτική και μέσα από ένα τέτοιο κίνημα να συγκροτηθεί και η ανατρεπτική Αριστερά που έχει ανάγκη η εποχή.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Άγγελος Χάγιος τόνισε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο το «ακραίο κέντρο» έχει υιοθετήσει την ατζέντα της ακροδεξιάς. Στο πλαίσιο αυτό ενέταξε τις απαγορεύσεις εκδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων στην Γαλλία του κ. Μακρόν. Αλλά και την απόφαση του Γάλλου προέδρου να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Η πρακτική αυτή, κατά την άποψη του, ενισχύει την ακροδεξιά. Στην συνέχεια κατηγόρησε την ακροδεξιά πως είναι ο καλύτερος εφαρμοστής των πολιτικών της Ε.Ε. σε όλα τα επίπεδα και πρόσθεσε πως ήδη η ακροδεξιά είναι μέρος της πολιτικού συστήματος και της πολιτικής ελίτ της Ε.Ε. παρότι θέλει να εμφανίζεται ως αντισυστημική.

Σχολιάζοντας την αδυναμία των κομμουνιστικών κομμάτων να κερδίσουν δυνάμεις σε μια περίοδο κρίσης του καπιταλισμού σημείωσε πως ενώ κοντράρουν τις πολιτικές της Ε.Ε., υποχωρούν και υποστέλλουν την σημαία της ρήξης και της αποδέσμευσης από την Ε.Ε. Κάτι, που όπως είπε, συμβαίνει και με το ΚΚΕ.

Συμπυκνώνοντας τους στόχους της παρέμβασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ευρωεκλογές ο κ. Χάγιος σημείωσε: «είναι η ανάγκη να εμφανιστεί μια Αριστερά που θα ενωθεί με το στόχο της. Κι ο στόχος είναι η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, η κατάργηση του κέρδους, η κατάργηση των πολέμων. Ο στόχος είναι η δυνατότητα να υπάρξει μια κοινωνία ελεύθερα συνεταιρισμών παραγωγών, ειρηνική και αλληλέγγυα. Κι όλο αυτό όχι ως κήρυγμα αλλά ως καθημερινή πολιτική πράξη. Κάτι που σημαίνει ότι θα συγκροτηθεί εκείνο το κοινωνικό και πολιτικό δυναμικό που θα έρθει σε ρήξη με το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας και δεν θα γίνει ουρά των δημοκρατικών δυνάμεων».

prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου