09 Ιουνίου 2024

Η καταστροφή για τους λαούς έρχεται από την ΕΕ

 Ενηλικιωθήκαμε στην κρίση και ζήσαμε τη ληστεία δικαιωμάτων

Λήδα Δώδου, ιστορικός, Θεσσαλονίκη, υποψήφια ευρωβουλεύτρια με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία

Μεγαλώνοντας στο γύρισμα του 21ου αιώνα, την περίοδο της επικράτησης του «τέλους της Ιστορίας», μαθαίναμε ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και το εχέγγυο για μια ειρηνική και αξιοβίωτη ζωή. Όσοι ενηλικιωθήκαμε πάνω στο ξέσπασμα της κρίσης και βγήκαμε στην αγορά εργασίας ταυτόχρονα με την επιβολή των μνημονίων, νιώσαμε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι η Ευρώπη δεν είναι «το σπίτι των λαών». Άλλοι/ες περίμεναν μήνες «πότε θα δώσει τα λεφτά το ΕΣΠΑ» για να πληρωθούν, χωρίς τα ίδια δικαιώματα με άλλες κατηγορίες συναδέλφων στην ίδια δουλειά, πολύ συχνά χωρίς δυνατότητα οργάνωσης σε σωματεία. Άλλοι/ες κουβάλησαν στις πλάτες τους την «βαριά βιομηχανία της χώρας», μεταναστεύοντας επί χρόνια κάθε καλοκαίρι στο εσωτερικό προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν, ενώ στην Ευρώπη τα γραφεία των Tour operators όδευαν σε χρεοκοπία το ένα μετά το άλλο λόγω της ληστρικής κερδοσκοπίας). Κάποιοι/ες ακολούθησαν τα βήματα των παππούδων και των γιαγιάδων τους και προκειμένου να βιοποριστούν αναγκάστηκαν να κάνουν την ξενιτιά της Ευρώπης το κυριολεκτικό σπίτι τους.

Οι πολιτικές που εφαρμόζουν οι διάφοροι πολιτικοί εκφραστές στην ΕΕ, όποιο προσωπείο κι αν φέρουν -της «ελεύθερης αγοράς» που δίνει μερίδιο για όλους, του προοδευτισμού, του ανθρωπισμού, της ανεκτικότητας, της φιλολαϊκής μεταρρύθμισης κλπ- είναι πολιτικές που υπηρετούν σχέδια της αστικής τάξης, που είναι κάθετα ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας, των εκμεταλλευόμενων και των κατατρεγμένων. Είναι σχέδια που σκορπάνε καταστροφή όχι μόνο εντός της ΕΕ, αλλά και εκτός της. Με την κρίση να έχει χτυπήσει πια έντονα και τα καπιταλιστικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης και με την ΕΕ να συνδέεται όλο και πιο στενά με την ΝΑΤΟϊκή επιθετική, φιλοπόλεμη πολιτική που τροφοδοτεί συγκρούσεις και συμπράττει σε γενοκτονίες σε ολόκληρο τον κόσμο, γίνεται προφανές ότι ο μόνος δρόμος είναι αυτός της ρήξης και της εξόδου από την ΕΕ.

Ακριβώς επειδή έχει γίνει προφανές ότι η ΕΕ είναι η καταδίκη των λαών, προσπαθεί το σύστημα τόσο έντονα να αποπολιτικοποιήσει τη συζήτηση για τις ευρωεκλογές, ούτως ώστε να κρύψει την προαποφασισμένη λιτότητα με το «Πρόγραμμα Σταθερότητας», να κρύψει την ένταση της πολεμικής προετοιμασίας, να κρύψει την αγαστή συνεργασία με την ακροδεξιά. Ταυτόχρονα να κρύψει τις ιδιωτικοποιήσεις που σκοτώνουν, να κρύψει το πραγματικό πρόσωπο της «πράσινης πολιτικής» που ενδιαφέρεται για το πώς μερίδες του κεφαλαίου «θα κάνουν την κρίση ευκαιρία», οδηγώντας στο να θάβονται ολόκληρες περιοχές κάτω από τόνους νερού, ενώ άλλες υποφέρουν από την έλλειψη του.

Η στήριξη των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία στις εκλογές, αλλά και στην κάθε επιμέρους μάχη, είναι κομβική γιατί φέρνει το ζήτημα της εργατικής-διεθνιστικής ρήξης και αποδέσμευσης από την ΕΕ «εδώ και τώρα» στο επίκεντρο. Με την ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίνεται το μήνυμα της καταδίκης τόσο της ΝΔ, όσο και της «αντιπολίτευσής» της, καθώς και ο διαχωρισμός από δυνάμεις που καλλιεργούν αυταπάτες περί μεταρρυθμίσεων ή παραπομπής της ρήξης στο αόριστο μέλλον βάζοντας σε προτεραιότητα την εκλογική ενίσχυση.

Στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημαίνει στήριξη σε μια σειρά από αγώνες: ενάντια στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, ενάντια στον πόλεμο και τη γενοκτονία. Στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημαίνει στήριξη σε αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, φραγμό στην ακρίβεια, σταθερή και αξιοπρεπή εργασία, αγώνες για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη στέγη, την υγεία, την παιδεία. Τελικά, στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημαίνει στήριξη των μαχών της επόμενης μέρας, για να ζήσει ο λαός καλύτερα σε μια κοινωνία του σοσιαλισμού και της κομμουνιστικής απελευθέρωσης.

prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου